Een symposium voor predikanten en kerkelijk werkers
De aarde warmt op, we consumeren te veel en verdelen wat we hebben niet eerlijk. Het zijn harde feiten. En ze liggen ook op jouw bordje, als predikant of kerkelijk werker. Hoe zorg je ervoor dat de mensen in jouw gemeente bezig zijn met deze vragen? Wat is een goede aanpak, een goede (theologische) insteek? We gaan erover in gesprek tijdens deze studiemiddag!
Hoe ziet de middag eruit?
De studiemiddag is opgebouwd rond drie thema’s, waarop een wetenschapper en een co-referent uit de gemeentepraktijk zullen reageren. Econoom Paul Schenderling zal spreken over ‘De harde feiten’. Bijzonder hoogleraar Jaap Dekker en predikant Thea de Ruijter vervolgen in blok 2 met een theologische reflectie op hoop in een klimaatcrisis. Organisatiekundige Nadine van Hierden, theoloog Sake Stoppels en predikant Janneke Burger-Niemeijer bespreken tenslotte de vraag: ‘Hoe ga je om met weerstanden in de gemeente?’
Tijdens de middag zal ook aandacht worden besteed aan Toegewijd leven, een bundel voor gesprekskringen in de gemeente van de werkgroep ‘Eenvoudig leven.’ Ook de Martine Vonk Stichting zal een korte presentatie verzorgen over de plannen rond de installatie van een bijzondere leerstoel.
Dagvoorzitter is Annemarthe Westerbeek, directeur van A Rocha Nederland.
Programma
13.30-17.00 uur
- Opening door Annemarthe Westerbeek
- Thema 1: De harde feiten
Paul Schenderling (econoom) - Thema 2: Christelijke perspectieven op hoop in een klimaatcrisis
Jaap Dekker (hoogleraar Bijbelonderzoek en christelijke identiteit) en Thea de Ruijter (predikante) - Presentatie Martine Vonk Stichting – Theanne Boer en Roel Kuiper
Pauze - Thema 3: Omgaan met weerstanden in de gemeente
Sake Stoppels (lector theologie CHE), Nadine van Hierden (docent organisatiekunde bij het Centrum voor Beroepsvorming en Spiritualiteit, PThU) en Janneke Burger-Niemeijer(predikant)
Afronding en drankje
Toegewijd leven
Tijdens de dag zal het boek ‘Toegewijd leven’ gepresenteerd worden. Wil je het boek vooraf al bestellen, dat kan hier.
Omvang en certificering
Wil je verder met deze thematiek aan de slag in je gemeente? Kies dan voor een aanvullende PE-opdracht en schrijf een preek of essay waarin je met de opgedane kennis en voorgestelde literatuur aan de slag gaat. Je preek of essay wordt gelezen door één van de betrokken docenten en van feedback voorzien. Na voldoende beoordeling ontvang je een PE-certificaat ter waarde van 1 EC (studielast 28 uur).
Gratis deelname voor studenten en startende predikanten (incl. PE-traject). Wees er snel bij!
Wil je graag deelnemen aan dit symposium, maar ben je theologiestudent óf startend predikant en kun je het niet betalen uit je eigen nascholingsbudget? Voor (een beperkt aantal) studenten theologie en startende predikanten, die door het verplichte nascholingstraject geen budget meer hebben voor andere PE-cursussen, hebben we een fonds bereid gevonden de kosten te dragen. Dus ben je:
- Student theologie aan een van de hoger onderwijsinstellingen in Nederland;
- Of startend predikant en zonder extra nascholingsbudget (door het verplichte nascholingstraject),
… stuur dan een mail naar info@pepredikanten.nl. Let op: we kunnen een klein aantal startende predikanten ook het hele traject inclusief PE-opdracht aanbieden. Vermeld in je e-mail in ieder geval of je student bent (BA/MA, instelling) of predikant (en sinds wanneer / in welke fase van je nascholing). Je krijgt dan van ons een kortingscode toegestuurd waarmee je jezelf kosteloos kunt aanmelden.
Dit symposium wordt georganiseerd door A Rocha, de werkgroep Eenvoudig Leven en de Theologische Universiteit Kampen|Utrecht