Hoe mooi is het dat je als predikant ‘vrijgesteld bent van arbeid’. De gemeente waar je aan verbonden bent betaalt je salaris, zodat jij je kunt richten op geestelijke toerusting, voorgaan in de diensten, pastoraat en een stukje catechese. Je hebt mooi werk, maar het is ook ingewikkeld om als enige professional te bepalen wanneer je aan de slag gaat en wanneer je vrij bent. Hoe bewaar je het overzicht, voorkom je dat je rigide je tijd bewaakt, maar kan je wel realistisch zijn over je eigen grenzen? En als taken je zwaar vallen of uitbesteed moeten worden aan anderen, hoe ga je hier dan mee om?
Tijdens de tweedaagse cursusmodule Kerk = werk? ga je samen met docenten dieper in op de taken en de invulling van het predikantswerk. Tijdens de dagen wordt aandacht besteed aan ecclesiologische en kerkrechtelijke aspecten, en gaan we onder leiding van timemanagement coach Inzes Petter en psychologe Michelle van Dusseldorp aan de slag met de thematiek. Het programma wordt afwisselend ingevuld door Hans Schaeffer en Leon van der Broeke en gastdocenten. Emeritus-predikant Henk Messelink zal tijdens de dagen aanwezig zijn en desgewenst met jullie oplopen.
Het overzicht bewaren
(21 februari 2020, dag 1 module kerk = werk, dag 3 volledige nascholingstrack)
Dat kan allemaal mooi klinken, maar toch kun je het gevoel als predikant (blijven) houden dat je wordt geregeerd door je agenda en de veelal onuitgesproken verwachtingspatronen. Het maakt ook verschil of je predikant bent in een dorpje of in een stadswijk, in een vergrijsde en kleine stadsgemeente dan wel in een fors dorp waar je leven onder het kerkelijke vergrootglas ligt. Je wilt voorkomen dat hoogopgeleide dan wel kerkenraadsleden met een klinkende maatschappelijke carrière jou regeren waarop je alleen maar weet te reageren met een theologisch verhaal dat niet landt. Ook kun je vastlopen in de kerkstructuren die je niet gemakkelijk weet te veranderen. Frustratie, opbranden en cynisme liggen op de loer. Hoe kun je toch het overzicht bewaren, vreugde blijven vinden in het prachtige werk waarvoor God je geroepen heeft?
In de ochtend van deze studiedag krijg je in een verdiepende workshoptraining alles te weten over de kracht van timemanagement. Je gaat praktisch aan de slag met je eigen agenda, e-mail en taken.
Belangrijkste onderwerpen:
- motivatie: wat levert timemanagement mij op in werk, privéleven en geestelijk zin?
- factoren die van invloed zijn op je werk.
- begrijpen en herkennen van eigen gedrag en belemmerende gedachten.
- mindset: hoe denk je over alles wat op je af komt?
- rekening houden met externe factoren en flexibiliteit.
- mijn eigen werkwijze en handelen effectief beïnvloeden voor meer kwaliteit
- communicatie en verwachtingsmanagement
Tijdens de workshop is er voldoende ruimte voor persoonlijke vragen en advies.
Resultaat na deze ochtend:
- Je hanteert je agenda en e-mail slimmer voor meer rust en overzicht.
- Je zet taken en verantwoordelijkheden effectiever om naar concrete acties en afspraken.
- Je kunt slimme en reële planningen opstellen, van 1 minuut taken tot grote projecten.
- Je weet om te gaan met onderbrekingen van berichten zoals mail, appjes en telefoontjes
- Je zegt anders ‘nee’ en ‘ja’, zodat jij lekker kunt doorwerken.
- Je weet grenzen te stellen.
- Je communiceert duidelijk.
- Je houdt zelf de regie.
Voorbereiding:
- Neem een laptop mee waarop je kunt inloggen op je digitale agenda en e-mail.
Een week voor de training ontvang je een checklijst om in te vullen en een hand-out. - Voorbereidend leesmateriaal volgt z.s.m.
Inez Petter is een ervaren trainer en coach en expert op het gebied van werkstress, gedragsverandering, timemanagement en processen binnen teams. Zij heeft passie voor mensen en het creëren van meer werkplezier. Als actief lid van de gereformeerde kerk (vrijgemaakt) in Amersfoort zet zij zich graag in voor het werk van predikanten. Uit eigen ervaring weet ze hoe belangrijk het is om regelmatig jezelf weer op het juiste spoor te zetten. Kijken naar je omstandigheden van dat moment, door slim te kiezen en dicht bij jezelf te blijven.
Balanceren tussen draagkracht en draaglast
(najaar 2022, dag 2 module kerk = werk, dag 4 volledige nascholingstrack)
Je geniet van het predikantschap. Soms kan het predikantschap ook wel eens zwaar wegen. Je vraagt je af waarom je ooit hiervoor hebt gekozen dan wel je oude baan hebt opgegeven en zoveel offers hebt gebracht. Of je twijfelt aan je roeping van Godswege. Je ervaart dat het werk zwaar is of gewoon (te) veel. Een functionalistische benadering van het predikantschap of specialisme kan een oplossing zijn, maar mogelijk zijn er meer benaderingen mogelijk die je helpen de balans te (her)vinden tussen draaglast en draagkracht, tussen je ambt, je professie en je persoon – om het nog maar niet te hebben over een eventuele partner en/of gezin. Het gaat op deze trainingsdag ook om de gezamenlijke draagkracht als kerkenraadsleden en gemeenteleden, om de gaven van de Geest van en voor iedereen. Dat betekent dat je grenzen mag trekken, maar ook daarover transparant moet zijn en erover moet communiceren.
Michelle van Dusseldorp (1963) is psycholoog, coach en oprichter van Groundwork. In haar werk zoekt ze voortdurend naar de integratie van theologie en psychologie. Ze is auteur van diverse boeken en gaat graag met predikanten het gesprek aan over draagkracht en draaglast.
Voorbereiding:
Reader en notitie volgen
Aanmelden
Ben je predikant en val je nog niet onder de synoderegeling van 2017 maar wil je wel graag bij (een deel van) de studiedagen zijn?
Het volgen van twee opeenvolgende studiedagen is mogelijk.
Kosten per blok = €475,- Leiderschap: Najaar 2021; Kerk=werk?: voorjaar 2022; Bestuur en conflictsituaties: najaar 2022; Positie predikant en kerk(verband): voorjaar 2023. Wanneer je je aanmeldt voor het volledige traject ontvang je aan het einde een kortingscode van €150,- op een volgende cursus.
In overleg kan ook in drie termijnen betaald worden, omdat het traject in drie kalenderjaren valt.