Theologisch denken in een seculiere tijd – webinar met Alister McGrath

Alister McGrath
Alister McGrath

Theologisch denken, wat is dat precies? Wat empirisch of historisch onderzoek is, dat weten we wel: beschrijven en analyseren wat mensen bijvoorbeeld geloofd of gedacht hebben. Binnen de universiteit hebben sociaal-wetenschappelijk en historisch onderzoek een plaats naast natuurwetenschappelijk onderzoek. Maar theologie?

Theologen zoeken levenswijsheid of zien ontzag voor God zelfs als het begin van die wijsheid. Daarbij komt het aan op onderscheidingsvermogen. Anderen zien dat als bevooroordeeld en niet-neutraal, en niet-wetenschappelijk.

Waar vind je theologische wijsheid?

Wat is dan de aard van theologische rationaliteit? Wat doe je als je theologisch nadenkt en iets vanuit theologisch perspectief beoordeelt? Waar vind je theologische wijsheid? En hoe communiceer je daarover met wetenschappers in andere vakgebieden?

McGrath Territories of Human ReasonOver deze vragen gaan we donderdagavond 15 april 2021 in gesprek met prof. dr. Alister McGrath (University of Oxford), met name naar aanleiding van zijn belangrijke studie The Territories of Human Reason. Science and Theology in an Age of Multiple Rationalities (2019). Naast McGrath spreken Benno van den Toren, Roel Kuiper en Henk van den Belt. Gespreksleider is Hans Burger.

Praktische informatie

Toegang is gratis, aanmelding verplicht.
Dit webinar wordt georganiseerd door de Theologische Universiteit Kampen, de Protestantse Theologische Universiteit en het Herman Bavinck Centrum (Faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit Amsterdam) in samenwerking met Veritas Forum Leiden.

Veritas Forum Leiden met Alister McGrath

Op woensdag 14 april 2021 organiseert ook Veritas Forum Leiden een gespreksavond met Alister McGrath:

Twilight of the Gods: why should we even care about a God?

Onze samenleving is het geloof in God al lang gepasseerd. Toch? Waarom zouden we ons hier druk over maken? Hierbij willen we stilstaan tijdens het komende Veritas-forum in Leiden. We gaan het hebben over de vraag of geloof in God wel relevant is. Kunnen we als mensen niet gewoon zelf het goede leven, waarheid en ethiek vaststellen? Is God niet achterhaald?

Komend forum (14 april, 20:00 uur) zullen Boris van der Ham en Alister McGrath op deze prangende vragen ingaan. Boris van der Ham is oud-politicus (D66) en momenteel werkzaam als bestuurder, schrijver, acteur en zanger. Acht jaar lang was hij voorzitter van het Humanistisch Verbond. Van der Ham schreef meerdere boeken, zoals De Vrije Moraal (2012), De koning kun je niet spelen (2014) en Nieuwe Vrijdenkers (2018). Dit jaar brengt hij een nieuw boek uit: Wat vrije mensen bindt.

Tweede spreker op 14 april is Alister McGrath. Deze Britse theoloog is in het dagelijks leven professor aan de Universiteit van Oxford en President of the Oxford Centre for Christian Apologetics. Ook dient hij als priester in de Anglicaanse kerk. Een greep uit zijn rijke oeuvre toont ons boeken als Christian Theology: An Introduction (2001), The Twilight of Atheism: The Rise and Fall of Disbelief in the Modern World (2004) en Surprised by Meaning: Science, Faith, and How We Make Sense of Things (2011).

David Boogerd zal het forum modereren. In het dagelijks leven is hij journalist en columnist. Hij is vooral bekend als presentator van ‘De Ongelooflijke Podcast’.

Praktische informatie

Het forum zal via YouTube te bekijken zijn via het kanaal ‘Het Veritas-forum’. Kijk voor meer informatie op onze website, onze social media (Instagram: veritasforumleiden; Twitter: @VeritasLeiden).
Dit forum wordt mede mogelijk gemaakt door ForumC. De voertaal is Engels.