Tijdens deze middag willen we samen ontdekken hoe we ruimte bieden aan mensen met vragen over het leven, zingeving en geloof. Want díe mensen zijn van betekenis voor de kerk van vandaag.

Aanleiding voor dit symposium is de verschijning van het boek ‘Ruimtezoekers. Als geloven zoals vroeger niet meer gaat’ van Johan de Jong (eind september 2023). Het is een reisverslag van een persoonlijke zoektocht naar ruimte en een nieuwe weg om te geloven. Niet ondanks, maar juist dankzij vragen en twijfels. Zonder cynisme vertelt Johan over alle zekerheden die hij is kwijtgeraakt, de worsteling die dit nog steeds geeft maar ook over de hoop dat er ruimte is voor een nieuwe vorm van geloven.

Het is ons verlangen dat twintigers niet massaal geloof of kerk loslaten, maar juist ruimte vinden en van betekenis kunnen zijn binnen hun gemeente. Daarom organiseren we i.s.m. Kerkpunt een symposium op de Theologische Universiteit in Utrecht. Met bijdragen van Johan de Jong, zijn band Reisgenoten en theoloog Gert-Jan Roest. In 4 workshops ga je aan de slag met bijvoorbeeld Bijbellezen met zoekers, ruimte in het jeugdwerk of de ruimtezoeker in jezelf.

Verlang jij ook naar ruimte voor zoekers?
Kom dan naar Utrecht en denk en doe met ons mee!

Programma

13:30 Welkom
13:45 Ik zoek ruimte (Johan de Jong)
14:20 Ruimtezoekers en de kerk: op weg naar een nieuw tijdperk? (Gert-Jan Roest)
14:50 Moment van reflectie
15:10 Pauze
15:30 Workshopronde 1
16:30 Workshopronde 2
17:30 Diner

Muzikale omlijsting door de band Reisgenoten

4 workshops

 • De ruimtezoeker in jezelf – Johan de Jong (auteur)
  In deze workshop ga je terugblikken op jouw geloofsreis tot nu toe. Aan de hand van een verbeeldingsoefening en bewustwordingsvragen denk je na over waar jouw persoonlijke behoefte aan ruimte ligt.
 • Bijbellezen met ‘andersdenkenden’ – Frederik Boersema (buurtpastor, pionier)
  In de afgelopen jaren heb ik met allerlei mensen (atheïsten, agnosten, moslims, zoekers, etc.) Bijbel gelezen. Ik zit er dan niet bij als uitlegger, maar samen, als gelijken, onderzoeken we wat er staat en wat we deze teksten ons te zeggen hebben. In deze workshop wil ik je meenemen in hoe je dit kunt aanpakken, maar je vooral ook enthousiast maken dat dit voor jezelf één van de meest verrijkende manieren is om de Bijbel in te duiken: het te lezen door de ogen van de ander.
 • Ruimte in het jeugdwerk – Anko Oussoren en Ingrid Plantinga (Kerkpunt)
  ‘Het stomste van de kerk is dat iedereen er maar vanuit gaat dat ik geloof… mag ik dat alsjeblieft zelf bepalen!?’
  Waarom twijfelen tieners zo vaak? Welke functie heeft die twijfel voor hun geloofsontwikkeling? Hoe ga je om met lastige vragen van kinderen? Wat gebeurt er als je hen meer vrijheid geeft? Hoeveel vrijheid kunnen ze eigenlijk aan? In deze workshop gaan we aan de slag met dit soort vragen. Om samen te ontdekken hoe kinderen en jongeren gezegende ruimte kunnen ervaren in plaats van knellende verwachtingen of dogma’s.
 • Ruimtegebrek in de kerk en ruimteoverschot in het leven – Arjen Zijderveld (IFES)

Inschrijving

Deelname aan het gehele programma incl. maaltijd kost €45,-, voor alleen het middagprogramma betaal je €30.

Schrijf je hier in

Meer…

Johan maakte al een podcast voor ruimtezoekers. Beluister hem hier of via je favoriete podcastapp.

Naast het symposium en een boek ontwikkelt Kerkpunt ook een (online) cursus en begeleiding voor groepen/kerken.