“Wij hebben het nodig om te ervaren dat de kerk een plek is voor jongeren. We verlangen naar preken en verhalen die ons leren hoe het in de praktijk werkt om Jezus te volgen.”

In de afgelopen tijd is er veel onderzoek gedaan naar jongeren, geloof en kerk. Jongeren vinden het steeds lastiger om zich op een duurzame manier te verbinden aan een kerk. Maar ze hebben wél behoefte aan verdiepende preken die raken aan het echte leven. Hoe (s)preek je aansprekend voor jongeren? Dat willen we samen met jou graag ontdekken op deze inspiratiedag.

Door wie en voor wie is deze dag?

Voor iedereen die graag jongeren wil bereiken en aanspreken tijdens de preek.

We organiseren deze dag samen met BEAM (het jongerenmerk van de EO). BEAM organiseert (sinds corona) BEAM kerkdiensten. Veel jongeren kijken daar graag naar. Wat kan je daarvan leren, ook als je een ‘gewone’ dominee bent. En wat biedt een BEAM kerkdienst ook niet? Welke ingrediënten zijn nodig voor een preek die jongeren raakt?

Programma

We beginnen het programma om 14.00 uur. Tijdens het middagprogramma gaan we in gesprek met jongeren en met medewerkers van BEAM. Wolter Huttinga neemt ons mee in de vraag wat het goede nieuws is voor een 15-jarige. Nelleke Plomp deelt inzichten uit haar onderzoek naar jongeren en de preek.

Deze bijdragen worden gevolgd door een panel discussie.

Na het plenaire programma is er om 16.00 uur een eerste ronde met workshops gevolgd door een maaltijd. Om 18.30 uur start de tweede workshopronde van een uur waarna de dag wordt afgesloten.

Workshops

De workshops worden gegeven in twee rondes

1. De preek en praktisch opgeleide jongeren – Geert Mollema (alleen ronde 1)

Voor jongeren die praktisch opgeleid zijn is luisteren naar en het volgen van een preek extra moeilijk. Geert Mollema is godsdienstleraar op het VMBO en spreekt regelmatig in diensten. Hij deelt graag zijn ervaringen.

 

2. Je preek tienerproof maken (alleen ronde 2)

Hoe preek je op zo’n manier dat tieners en jongeren naar je preek luisteren? Wat zijn de do’s en wat zijn de don’ts? Hoe kun jij je eerstvolgende preek aanvullen en aanpassen, zodat tieners zich herkennen, iets willen leren én er iets mee kunnen in de praktijk? Paulien Vervoorn gaf jaren les in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en verschillende opleidingen waar jongeren een tussenjaar volgden. Ze (s)preekt in allerlei kerken, is preektrainer bij Geloofwaardig Spreken en deelt tips die je meteen kunt toepassen.

Tip: neem een preek mee.

3. Hoe betrek je jongeren bij de preek? – Nelleke Plompfoto Nelleke Plomp

 

Nelleke Plomp heeft veel gesprekken gevoerd met jongeren over de kerkdienst en de  preek. Ze heeft er onderzoek gedaan en gewerkt voor Jong Protestant. Ze heeft veel waardevolle ideeën over hoe je jongeren kan betrekken. Duidelijk is dat dit meer vraagt dan alleen een goede preekvoorbereiding.

 

4. De digitale leefwereld van jongeren: Tiktok en de preek – redactie BEAM

Christelijke jongeren kijken soms naar de BEAM diensten of horen een preek in de plaatselijke kerk, maar wat zien en horen ze de rest van de week?

5. Het puberbrein en de preek – Tirza van Laar
Het puberbrein is volop in ontwikkeling. Is een preek dan per definitie niet aan pubers besteed? Tirza van Laar geeft info over de psycho-sociale ontwikkeling van jongeren en hoe dat luisteren naar en betrokkenheid bij een preek beïnvloedt.

Meer lezen

  1. Lees hier de open brief die BEAM namens jongeren aan kerken stuurde.
  2. Het internationale onderzoeksbureau Barna deed een groot onderzoek onder christelijke jongeren. Iets over dit onderzoek (Open Generation) vind je hier.
  3. Paulien Vervoorn (workshopleider op deze dag) deelde eerder een blog met 7 tips voor preken voor tieners  https://www.geloofwaardigspreken.nl/tieners/.