Hoe breng jij de zondag in de week en de week in de zondag?

Op 6 en 7 december is Matthew Kaemingk, Amerikaans ethicus en publiek theoloog, te gast in Nederland. Matthew is assistent-professor op Fuller seminary en bekend van de boeken ‘Work and worship’ (2020) en ‘Reformed Public Theology’ (2021). Op 6 december bespreekt Matthew zijn visie op “Work and Worship, the secular and the sacred”. We nodigen je uit om met hem mee te denken: Hoe kun jij als predikant de (seculiere) werkweek de zondag binnenbrengen en de zondagse liturgie verbinden met het alledaagse?

James K.A. Smith over ‘Work and Worship’:

Here, finally, is the book that will take the ‘faith and work’ conversation to new depths of intentionality. With theological clarity and real-world accountability, Kaemingk and Willson mend what we have rent asunder. Advancing scholarship in theology of culture, it is also a must-read for those who lead worship for workers–which includes, of course, everyone. This should become a standard textbook, for the sake of the church and for the sake of the world.”

Tijdens deze lezing en workshop gaan we samen in op het leven doordeweeks en op de zondag. Matthew zal ons laten zien hoe werk en liturgie diepgaand met elkaar verbonden zijn en ons een nieuw perspectief bieden op hoe we als christelijke gemeenschappen werk en aanbidding kunnen integreren.

Programma

11.00-11.10               Opening – Hans Schaeffer
11.10-11.50      Reconnecting Our Labor and Liturgy –  Matthew Kaemingk
11.50-12.30      Workshop; How to reconnect work and worship?
12.30-13.00      Plenary feedback by Matthew Kaemingk

Matthew Kaemingk zal op 6 december ook spreken op de diesviering van de Theologische Universiteit Utrecht (vanaf 15.00 uur). Van harte nodigen we je uit om hierbij ook aanwezig te zijn. Aanmelden voor de diesviering kan hier (tot uiterlijk 1 december)

Vooraf

Als voorbereiding op deze lezing en workshop heeft Matthew Kaemingk de volgende vraag voor je om te doordenken. Deze zullen we je twee weken voor deze ochtend nog eens toesturen.

  • Wij komen nooit met lege handen de kerk binnen. Als we aanbidding ingaan, dragen we onze hele week met ons mee: de taken, zorgen, zorgen en vragen ervan. Denk eens aan de werkende mensen in uw gemeente. Denk na over hun taken en verantwoordelijkheden. Maak een lijst van de diverse vragen en zorgen op de werkvloer die uw mensen op zondagochtend meebrengen naar de eredienst. Je zou ook kunnen denken aan degenen die geen ‘werkende’ zijn, zoals studenten, gepensioneerden en werklozen. Welke zorgen brengen zij met zich mee als gevolg van hun roeping en verantwoordelijkheden?

Daarnaast kun je ter voorbereiding luisteren naar het muziekalbum “Worship for Workers”, beschikbaar op o.a. Spotify en Apple Music.