Boekhouden voor predikanten

Geef aan de keizer wat van de keizer is… maar ook niet meer dan dat.

Cursus boekhouden voor (pseudo-)ondernemers in het kerkelijk leven

Het betalen van belasting is niet leuk, maar moet wel gebeuren. Predikanten worden – evenals anderen die als ondernemer werkzaam zijn in het kerkelijk leven – door de Belastingdienst gezien als pseudo-ondernemers. Dat geeft de nodige verplichtingen, zoals een eigen boekhouding voeren, een balans opstellen en een winst- en verliesrekening opstellen.

Voor veel predikanten is dit geen bekend terrein. En onbekend maakt onbemind. Als oplossing kiezen predikanten er vaak voor om de boekhouding uit te besteden. Dat is echter helemaal niet nodig. Als je de basisregels van het boekhouden kent en weet waar je op moet letten, kun je het zelf doen en mogelijk belasting besparen. Wie wil dat nou niet?

 

We beginnen bij de basisregels voor het boekhouden, dus voorkennis is niet vereist. De cursus richt zich op predikanten en anderen die als (pseudo-)ondernemer werkzaam zijn in het kerkelijk leven. De cursus wordt aangeboden als een interactief werkcollege in kleine groepen, zodat er voldoende ruimte is voor de inbreng van iedereen. Voorbereiding is niet noodzakelijk. Wel is het handig dat je weet hoe je administratie wordt verwerkt en je boekhouding wordt bijgehouden.

De docent

Wim van der Vegt was agrarisch ondernemer en werkte 15 jaar als relatiebeheerder op twee accountantskantoren. Sinds drie jaar heeft hij een eigen administratie- en advieskantoor en geeft hij les bij een organisatie voor volwassenonderwijs.