De Hel

Christelijk denken en spreken over de hel in deze tijd

Bestaat de hel? Wat leert de Bijbel over de hel? Is de hel wel te rijmen met hoe God zich in Jezus aan ons openbaart als een God van liefde, barmhartigheid en verzoening? Is een eeuwige straf voor tijdelijk kwaad begaan door beperkte mensen wel proportioneel?

Hoewel steeds minder mensen in een daadwerkelijke hel geloven, heeft iedereen er wel een beeld bij. In het dagelijks taalgebruik komt de hel regelmatig terug. Het idee van eeuwige straf in een brandende hel is echter vandaag de dag niet alleen voor seculieren, maar ook voor veel christenen moeilijk te verteren. Hoe kan dezelfde God die Jezus gegeven heeft om zich met mensen te verzoenen, ook mensen naar de hel sturen? Is de traditionele interpretatie van bijbelteksten over de hel wel juist? Wat staat er op het spel als we deze interpretatie loslaten?

Kortom: wat is christelijk denken en spreken over de hel in deze tijd?
Hierover gaan we nadenken tijdens de studiedag op 14 februari 2020. ’s Ochtends bezinnen we ons op bijbelse en theologische aspecten, ’s middags is er een workshopronde waarin vooral praktisch-theologische thema’s aan de orde komen.

Meer informatie volgt!

Programma

09:00  Inloop, registratie, koffie/thee

09:30  Almatine Leene, Opening
09:45  Arjen van Kralingen, Introductie
10:15  Arco den Heijer, Wat zegt de Bijbel over ‘de hel’?

10:45  Koffiepauze

11:00  Ad van der Dussen Is de hel te rijmen met God?
11:30  Erik de Boer Hoe staat de hel tegenover ons mensbeeld?
12:00  Plenair gesprek

12:30  Lunch

13:30  Workshoprondes:

  • Maarten Kater De Hel in de prediking
  • Gert Noort De Hel in missionaire context
  • Jan Belder De Hel in het Pastoraat
  • GGZ-psycholoog De Hel in de Psychologie

14:30 Terugkoppeling workshops

15:00 Pauze

15:30 Forumgesprek

16:30 Afsluiting

Over de sprekers:

Dr. Almatine Leene (1984) is als predikant werkzaam in de Neder-duits Gereformeerde Kerk in Stellenbosch, docent dogmatiek en kerkgeschiedenis aan de VIAA Hogeschool in Zwolle en onderzoeker aan de Universiteit van Stellenbosch.

Prof. dr. Maarten Kater (1962) was predikant in Zeist en Sint Jansklooster. Hij promoveerde in 2011 en is per 1 november 2016 benoemd als hoogleraar Praktische Theologie aan de Theologische Universiteit Apeldoorn.

Prof. dr. Erik de Boer (1957) is hoogleraar Kerkgeschiedenis aan de Theologische Universiteit Kampen en was predikant in Amsterdam, Pretoria, Krimpen aan de IJssel  en Zeist.

Dr. Ad van der Dussen is docent Systematische theologie aan de Theologische Universiteit Kampen.

Drs. Arjen van Kralingen doet promotieonderzoek naar hel en oordeel.

Prof. dr. Gert Noort  is directeur van de Nederlandse Zendingsraad en bijzonder hoogleraar Protestantse en Evangelicale Missie aan de Theologische Universiteit Kampen.

Arco den Heijer MA (1990) studeerde aan de Theologische Universiteit Apeldoorn en Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is promovendus Nieuwe Testament aan de Theologische Universiteit Kampen.

Ds. Jan Belder (1955) was predikant in Loon op Zand, Katwijk aan Zee, Nieuw-Lekkerland en Dordrecht. In 2016 publiceerde hij het boek ‘De laatste ernst’, over de plaats van hemel en hel in prediking en pastoraat.